Het verliezen van een kindje is het ergste wat je als ouder kan overkomen. Het is een intens afscheid van een mooie droom en een gedeelde toekomst. Terwijl je nog probeert het verlies te bevatten, komt al snel de vraag: hoe nu verder? Of het nu gaat om een levenloos geboren baby, een te vroeg geboren kindje, of een pasgeboren baby.
Helaas hebben wij ervaring met het begeleiden en regelen van uitvaarten voor de allerjongsten. Bij Noach Uitvaartzorg willen we je graag uitleggen wat wij in deze moeilijke tijd voor je kunnen betekenen.
Het is belangrijk om eerst wat wet- en regelgeving te delen. Volgens de wet moet een kindje worden begraven of gecremeerd als het na een zwangerschap van 24 weken of langer wordt geboren, of als het kindje langer dan 24 uur heeft geleefd.
Als het kindje overlijdt vóór 24 weken zwangerschap, of als de arts aantoont dat het kindje voor 24 weken in de buik is overleden (ook al wordt het na 24 weken geboren), is begraven of cremeren niet wettelijk verplicht.
Sinds 2019 is het mogelijk om een levenloos geboren kindje te registreren bij de gemeente, ongeacht wanneer het kind is geboren. Deze erkenning is belangrijk voor ouders en draagt bij aan de rouwverwerking.
Het voorbereiden van een uitvaart van een kind vraagt extra aandacht, zorg en tijd. Samen kunnen we in alle rust bespreken wat jouw wensen zijn. Wil je dat het kindje thuis blijft tot de uitvaart, of liever in een uitvaartcentrum? Wat is een passende kaart om het verdrietige nieuws met familie en vrienden te delen? Waar en hoe willen we afscheid nemen? Of je nu kiest voor een intiem afscheid in familiekring of een groter samenzijn met familie, vrienden en klasgenootjes, onze ervaring helpt ons om in alle facetten mee te denken en je bij te staan.
Soms wordt er om bepaalde redenen niet gekozen voor een individuele uitvaart. Als het kindje overlijdt voor 24 weken zwangerschap, kun je ervoor kiezen het te laten cremeren met lotgenootjes. Wij zorgen dan voor het verblijf in het uitvaartcentrum en de crematie. Deze opbaring en crematie zijn kosteloos, maar het kindje bezoeken in het uitvaartcentrum is dan niet mogelijk en de crematie vindt plaats op een door ons gekozen moment. Dit gebeurt doorgaans vier keer per jaar met meerdere te vroeg geboren kindjes, daarom noemen we dit een crematie met lotgenootjes. De familie kan aangeven of zij willen weten wanneer de crematie plaatsvindt.
Het liefst willen we kinderen sparen voor pijn en verdriet, maar wanneer een broertje of zusje overlijdt, kunnen we daar niet omheen, ook niet als het kindje nog niet geboren was. Kinderen voelen en zien veel en merken ook dat hun ouders en iedereen om hen heen verdriet hebben, ongeacht hun leeftijd. Andere kinderen in het gezin niet betrekken kan onbegrip, onzekerheid en schuldgevoel veroorzaken. Misschien denken ze dat ze iets fout hebben gedaan. Het missen van een broertje of zusje heeft op iedereen een grote impact. Het is dan ook goed om kinderen te betrekken en over het overlijden te vertellen. Dit kan bijvoorbeeld door voor te lezen uit een prentenboek over de dood, zoals "Kikker en het vogeltje". Vaak stellen kinderen spontane vragen; eerlijk antwoorden en uitleggen helpt hen om te begrijpen wat dood zijn is. Ook bij het voorbereiden van de uitvaart kunnen ze meedenken en helpen. Op die manier doe je het samen.
Een kennismakingsgesprek geeft je de zekerheid dat jouw afscheid verloopt volgens jouw wensen en biedt een duidelijk overzicht van de kosten. In een periode die vaak door verdriet wordt beheerst, kan dit gesprek steun bieden voor jouw dierbaren. Je kunt ook een dierbare uitnodigen om bij het gesprek aanwezig te zijn.
Benieuwd naar de ervaringen van anderen, of wil je met ons sparren? Druk op één van onderstaande knoppen.